Kunskapen om hur man äter rätt är förvånansvärt låg

Kunskapen om hur man äter rätt är förvånansvärt låg

En särskild sjuksköterskemottagning för överviktiga personer en dag i veckan. Det finns nu vid Ektorps vårdcentral i Nacka.

Mottagningen hjälper människor att göra livsstilsförändringar som fungerar långsiktigt. Efter det första besöket får patienten göra en kostregistrering i tre dagar och gå med stegräknare i tre dagar.

– Då upptäcker jag ofta att de sällan går de 10 000 steg om dagen som behövs för att hålla normalvikt och i de flesta fall är det något fel med hur de äter. För stora portioner, för mycket kolhydrater eller en konstig måltidsordning är mycket vanliga fel. Många har heller ingen koll på alla extrasaker de stoppar i sig utöver måltiderna, säger Nadia Laroussi, sjuksköterska med ansvar för mottagningen.

Du läser en artikel från Evidens tema fetma och övervikt.
Läs pdf-versionen istället, så får du faktarutor, bilder och fler artiklar.
Evidens fetma övervikt

Patienten uppmanas att fundera över vad som är problematiskt i den egna livsstilen. I många fall finns en medvetenhet om vad som inte är bra, men lika ofta händer det att patienten inte känner till hur man kan och bör äta för att må bra.

– Jag är förvånad över hur låg kunskapen är. Ett exempel på det är nötter. Många tror att det bara är nyttigt att äta nötter, men en sådan där påse som brukar finnas i kassan i mataffären innehåller en fjärdedel av hela dagsbehovet av kalorier. Kaffelatte och andra drycker är också fällor som många inte tänker på, säger Eva Espmark, ST-läkare vid vårdcentralen.

Söker inte för övervikt

Vid mottagningen får alla patienter individuell hjälp, till exempel med att hitta en måltidsordning som innehåller mellanmål, att byta ut kolhydrater, hur man handlar mat eller var man hittar recept. Patienterna får fotografera sina måltider och lära sig att bedöma storleken på portioner. Till mottagningen kommer personer mellan 16 och 83 år. Det behövs ingen remiss, men de flesta kommer ändå till sjuksköterskan efter att ha träffat läkare.

– De här personerna söker inte vård för övervikt. De kopplar inte att de är andfådda, nedstämda, har ont i knäna, sover dåligt eller har högt blodtryck till vikten. Jag brukar säga till dem att du skulle behöva gå ner några kilo och det kan vi hjälpa dig med. De allra flesta nappar på det, säger Eva Espmark.

– När de sedan kommer till mig säger de ändå att de är här för sin hypertoni. Jag gör det klart för dem att det här handlar om vikt och livsstil och att det alltid finns hopp, för det är alltid något som kan förändras till det bättre, menar Nadia Laroussi som har gått flera kurser om hur man kan arbeta i vården med livsstilsförändringar.

Överviktsmottagningarna på sjukhus har fokus på patienter med BMI över 35 och det innebär att Ektorps vårdcentral prioriterar de med BMI mellan 30 och 35. Men Nadia Laroussi önskar att de kunde göra en större insats för unga personer med BMI runt 27–28, där preventivt arbete skulle kunna få utvecklingen att vända i tid.

Bilden: Eva Espmark och Nadia Laroussi. Foto Karin Nordin


Karin Nordin

Uppdaterad: 2017-01-08

För frågor och tips till oss:
janusredaktionen.hsf@sll.se

Besöksschema

Efter det första besöket kommer patienten för uppföljning efter två veckor. Sedan följer besök en gång per månad i ett halvårs tid. Därefter bokas besök varannan månad i upp till två år.

Evidens
Evidens

Det här är en artikel från tidningen Evidens.

Läs hela tidningen här.

 

Vad tycker du om artikeln?

Skriv till lakemedelskommitten@sll.se

Senaste nytt på Janusinfo
  • Retapamulin (Altargo) slut på svenska marknaden

    Sedan tidigare har tillverkningen av retapamulinsalva (Altargo) som används vid svinkoppor upphört och under sommaren 2018 har lagret tagit slut på den svenska marknaden.

    2018-09-21
  • Anpassa mängden förskrivet läkemedel per uttag

    TLV skärpte nyligen tolkningen av den så kallade 90-dagarsregeln. För patienten medför det att mängden läkemedel som kan expedieras inom förmånen vid ett tillfälle styrs på ett annat sätt.

    2018-09-18