Evidens om allt nytt på Kloka Listan

Nyhet 2017-02-24

Evidens om allt nytt på Kloka Listan

Kloka Listan innehåller många nyheter i år och i det senaste numret av Evidens får du veta vilka de är och vad de betyder för vården.

Med mindre stillasittande och bättre kostvanor kan många sjukdomar förebyggas och läkemedelsanvändningen minska. Hälsosamma levnadsvanor på Kloka Listan är därför ytterligare ett steg mot en bättre folkhälsa. Under Kloka Listan Forum berättade Mai-Lis Hellénius, professor, om vilka hälsovanor som hotar vår hälsa. Läs mer om detta.

Liraglutid (Victoza) har klättrat upp bland basrekommendationerna vid diabetes typ 2. I Evidens beskriver vi hur detta läkemedel kan användas och vilken information som framkommit i studier över flera nya diabetesläkemedel.

Apixaban är numera förstahandsval, före warfarin, som tromboemboliprofylax. Grunderna för den rekommendationen finns i Evidens.

Missa inte heller hur Turebergs vårdcentral arbetar för att förbättra vården för sina hjärtsviktspatienter med hjälp av en ny process.

Val av läkemedel vid osteoporos samt vid trängningsinkontinens finns också med. Och var uppmärksam på leversjukdomar - många är svåra att upptäcka.

Detta och mycket mer i Evidens nummer 1 från Stockholms läns läkemedelskommitté. Läs tidningen som pdf eller blädderversion här.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det går också bra att beställa pappersutgåvan med ett mejl till lakemedelskommitten@sll.se

Trevlig läsning!


Karin Nordin, chefredaktör

Uppdaterad: 2017-02-24

För frågor och tips till oss:
janusredaktionen.hsf@sll.se

Janusinfo är avsedd för läkare och sjukvårdspersonal. Information för allmänheten finns på 1177 Vårdguiden.

Senaste nytt på Janusinfo
  • Veckans tips vecka 29

    Bli Antibiotikasmart! Webbutbildningen är uppdaterad med ny tandvårdsdel.

    2018-07-16
  • Läkemedel med leveransproblem

    Uppdaterad information för läkemedel som restar, inklusive där så är möjligt hänvisning till ersättningsvara.

    2018-07-10