Nu finns Kloka Listan 2017 tillgänglig

Nyhet 2017-01-17

Nu finns Kloka Listan 2017 tillgänglig

Kloka Listan 2017 kommer att skickas ut de närmaste veckorna. Kloka Listan 2017 för förskrivare finns också i elektronisk version här på www.janusinfo.se.

Den elektroniska versionen av Kloka Listan på Janusinfo innehåller, utöver rekommendationerna, motiveringar till rekommendationerna som nås genom att klicka på substansnamnet. 

Patientversionen – Kloka Listan för patienter – finns förutom i tryckt form även på 1177 Vårdguiden.


Kloka Listan till vården

Till vårdcentralerna, akutsjukhusen, vissa privata mottagningar samt till de geriatriska enheterna i Stockholms län kommer den tryckta förskrivarversionen att skickas ut automatiskt de närmaste veckorna.

Lådställ med den tryckta versionen av Kloka Listan för patienter kommer att levereras till vårdcentralerna och akutsjukhusen.

Övriga vårdgivare är välkomna att beställa Kloka Listan via e-post; klokalistan@sll.se.


Fortbildning på din arbetsplats

För närmare kunskap om rekommendationerna i Kloka Listan och din verksamhets läkemedelsanvändning, vänligen kontakta Stockholms läns läkemedelskommittés
informationsläkare och informationsapotekare.

Detta kan du göra genom att e-posta en intresseanmälan till marie.schill@sll.se.

 

FAKTA Kloka Listan 2017
Kloka Listan innehåller evidensbaserade rekommendationer av kostnadseffektiva läkemedel för vanliga sjukdomar. Kloka Listan tas fram av Stockholms läns läkemedelskommitté och dess expertråd inom olika terapiområden. Kloka Listan finns i två versioner:

 • Kloka Listan vänder sig till förskrivare inom såväl öppen som sluten vård.

 • Kloka Listan för patienter är anpassad för målgruppen och förklarar vad rekommenderade läkemedel innebär och att det är Stockholms läns läkemedelskommitté som står bakom valen. De rekommenderade läkemedlen är också listade.  


Janusredaktionen


Uppdaterad: 2017-01-17

För frågor och tips till oss:
janusredaktionen.hsf@sll.se

Gå direkt till

Janusinfo är avsedd för läkare och sjukvårdspersonal. Information för allmänheten finns på 1177 Vårdguiden.

Relaterat
 • Anpassa mängden förskrivet läkemedel per uttag

  TLV skärpte nyligen tolkningen av den så kallade 90-dagarsregeln. För patienten medför det att mängden läkemedel som kan expedieras inom förmånen vid ett tillfälle styrs på ett annat sätt.

  2018-09-18
 • Klokt råd 2018: Lär patienten att inhalera rätt

  Vården ska säkerställa att patienten kan inhalera rätt så att behandlingen ger avsedd effekt. Det är också viktigt att följa upp patientens inhalationsteknik vid återbesök. 

  2018-09-17