Ny ATC-kod för opioidkombinationer

Nyhet 2017-02-20

Ny ATC-kod för opioidkombinationer

WHO har den 1 januari 2017 upprättat en ny ATC-kod för opioider i kombination med icke-opioida analgetika, N02AJ. Det innebär att kodein i kombination med paracetamol nu har ATC-koden N02AJ06 och kodein i kombination med acetylsalicylsyra (+ koffein) N02AJ09.

Anledningen till bytet är att det blir lättare att särskilja kombinationer med en opioid och ett icke-opioid analgetikum, till exempel kodein + acetylsalicylsyra/paracetamol, från kombinationer med en opioid och till exempel en opioidantagonist (Targiniq som innehåller oxikodon + naloxon). 

Tidigare klassificerades läkemedel med låg styrka av kodein efter den icke-opioida substansen, till exempel N02BE51 (Citodon minor som innehåller paracetamol + kodein, tillhandahålls för närvarande inte) och M01AE51 (Ardinex som innehåller ibuprofen och kodein, tillhandahålls för närvarande inte). Nu får även de ATC-kod som börjar med N02AJ.

För närvarande finns endast nedanstående opioider i kombination med icke-opioida analgetika i Sverige:

  • kodein och paracetamol (N02AJ06), till exempel Citodon och Panocod 
  • kodein och acetylsalicylsyra och koffein (N02AJ09), Treo Comp.

Statistiken i GUPS (gemensam uppföljningsplattform Stockholms läns landsting) är nu uppdaterad med den nya ATC-koden för befintliga förpackningar/varunummer. Försäljningsdata för utgångna varunummer/förpackningar kan i vissa fall kvarstå under tidigare ATC-kod i GUPS före augusti 2012.


Susanne Elfving

Uppdaterad: 2017-02-20

För frågor och tips till oss:
janusredaktionen.hsf@sll.se

Janusinfo är avsedd för läkare och sjukvårdspersonal. Information för allmänheten finns på 1177 Vårdguiden.

Senaste nytt på Janusinfo