Ny ATC-kod för opioidkombinationer

Nyhet 2017-02-20

Ny ATC-kod för opioidkombinationer

WHO har den 1 januari 2017 upprättat en ny ATC-kod för opioider i kombination med icke-opioida analgetika, N02AJ. Det innebär att kodein i kombination med paracetamol nu har ATC-koden N02AJ06 och kodein i kombination med acetylsalicylsyra (+ koffein) N02AJ09.

Anledningen till bytet är att det blir lättare att särskilja kombinationer med en opioid och ett icke-opioid analgetikum, till exempel kodein + acetylsalicylsyra/paracetamol, från kombinationer med en opioid och till exempel en opioidantagonist (Targiniq som innehåller oxikodon + naloxon). 

Tidigare klassificerades läkemedel med låg styrka av kodein efter den icke-opioida substansen, till exempel N02BE51 (Citodon minor som innehåller paracetamol + kodein, tillhandahålls för närvarande inte) och M01AE51 (Ardinex som innehåller ibuprofen och kodein, tillhandahålls för närvarande inte). Nu får även de ATC-kod som börjar med N02AJ.

För närvarande finns endast nedanstående opioider i kombination med icke-opioida analgetika i Sverige:

 • kodein och paracetamol (N02AJ06), till exempel Citodon och Panocod 
 • kodein och acetylsalicylsyra och koffein (N02AJ09), Treo Comp.

Statistiken i GUPS (gemensam uppföljningsplattform Stockholms läns landsting) är nu uppdaterad med den nya ATC-koden för befintliga förpackningar/varunummer. Försäljningsdata för utgångna varunummer/förpackningar kan i vissa fall kvarstå under tidigare ATC-kod i GUPS före augusti 2012.


Susanne Elfving

Uppdaterad: 2017-02-20

För frågor och tips till oss:
janusredaktionen.hsf@sll.se

Janusinfo är avsedd för läkare och sjukvårdspersonal. Information för allmänheten finns på 1177 Vårdguiden.

Senaste nytt på Janusinfo
 • Patientbroschyr om glaukom

  Beställ patientbroschyren om glaukom och dela ut den. Broschyren är framtagen av Stockholms läns läkemedelskommittés expertråd för ögonsjukdomar.

  2017-10-20
 • Många cancerläkemedel godkända på surrogatmått

  För de cancerläkemedel som godkändes av EMA 2009–2013 hade förlängd överlevnad eller förbättrad livskvalitet bara visats vid hälften av indikationerna efter tre till åtta års uppföljning.

  2017-10-19