Gå till innehåll

Nytt poddavsnitt om ålder

Publicerad

Therese Löfbom, Lars Sandman och Gerd Lärfars.

Therese Löfbom, Lars Sandman och Gerd Lärfars.

Barnkonventionen är lag i Sverige, vilket ger alla barn rätt till bästa möjliga hälsa och rätt till liv, överlevnad och utveckling. Men en grundläggande princip i den svenska sjukvården är att alla människor har lika värde oavsett ålder. Hur vägs de här principerna mot varandra?

Nya innovativa läkemedel revolutionerar vården, men många behandlingar är så kostsamma att de riskerar att tränga undan annan viktig vård. För att göra rätt prioriteringar vilar besluten på en etisk plattform som sammanväger olika principer. Hur spelar ålder in då? Spelar det någon roll om patienterna är gamla eller unga?

Lyssna på det senaste avsnittet av podden Rådet, där vi bland annat pratar om SMA och Alzheimers sjukdom och jämför den svenska prioriteringsmodellen med den norska.

Medverkande i detta avsnitt är:

Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik, ledamot i NT-rådet
Gerd Lärfars, docent invärtesmedicin, ordförande i NT-rådet
Anders Bergström, läkemedelsstrateg Region Norrbotten, ledamot i NT-rådet

Programmet leds av Therese Löfbom, kommunikatör i NT-rådet.

Podden Rådet från NT-rådet finns där poddar finns. Du kan också lyssna här:

Senast ändrad

Rådet från NT-rådet

Rådet är en podd som handlar om nya dyra läkemedel och hur samhället värderar möjlighet till bot, lindring eller hopp från dem. Lyssna även på kommande avsnitt där vi kommer att slå hål på myter kring läkemedel.

NT-rådet

Rådet ges ut av NT-rådet, en grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.