Gå till innehåll

Sant eller falskt om nya läkemedel

Publicerad

"Sverige är långsammare än andra länder med att introducera nya läkemedel". "Nya läkemedel är dyra på grund av företagens höga utvecklingskostnader". Sant eller falskt? Det får du veta i det nya avsnittet av podden Rådet från NT-rådet.

Bild från studion vid inspelning av podden

Jan Liliemark, Gerd Lärfars och Anna Bratt deltar i podden.

Ibland hörs påståenden i debatten som exempelvis ”Nya läkemedel är effektivare än gamla” och ”NT-rådet överprövar EMA:s beslut”. Det kan vara patienter, vårdpersonal, representanter för läkemedelsföretag eller politiker som uttalar dem i olika sammanhang.

Men är de här påståendena sanna fakta eller vilseledande myter? Det diskuterar vi i det här avsnittet av podden Rådet från NT-rådet. I studion finns Gerd Lärfars som är docent, specialist inom internmedicin och ordförande för NT-rådet, samt Jan Liliemark, som är cancerläkare, professor och ledamot i NT-rådet och programledaren Anna Bratt.

Vi tar upp flera exempel på påståenden som vi har hört under åren. Vissa är sanna och andra falska – och några kanske både och? Vi ringer också upp hälsoekonomen Gustaf Befrits, Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik, och Andreas Hager, rådgivare för patientsamverkan, för att höra hur de ser på de olika frågeställningarna.

I avsnittet diskuterar vi också:

  • Läkemedel utgör en liten del av hälso- och sjukvårdens budget.
  • Effektiva läkemedel sparar resurser och pengar åt sjukvården och samhället.
  • Läkemedel som ges som injektion är effektivare och bättre än läkemedel som ges som tabletter eller kapslar.
  • Patienter vill ha alla nya läkemedel.
  • Statlig finansiering av sällsynta läkemedel löser problem.

Rådet är en podd som handlar om nya dyra läkemedel och hur samhället värderar möjlighet till bot, lindring eller hopp från dem. Lyssna även på kommande avsnitt där vi kommer att slå hål på myter kring läkemedel.

Rådet ges ut av NT-rådet, en grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.

Rådet från NT-rådet finns där poddar finns.

I avsnittet medverkar:
Gerd Lärfars, ordförande i NT-rådet
Jan Liliemark, professor, adj ledamot i NT-rådet
Gustaf Befrits, hälsoekonom i NT-rådet
Andreas Hager, rådgivare för patientsamverkan i NT-rådet
Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik, ledamot i NT-rådet
Samtalet leds av Anna Bratt, NT-rådet

Anna Bratt

Senast ändrad

Rådet från NT-rådet

Rådet är en podd som handlar om nya, dyra läkemedel och hur samhället prioriterar dem. Lyssna även på Rådet för att få veta mer om nya läkemedel mot sällsynta sjukdomar, konflikten mellan etik och vinstintresse, samverkan med patienter och hur framtidens läkemedels­marknad ser ut.

NT-rådet

Rådet ges ut av NT-rådet, en grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.