Gå till innehåll

Nya läkemedel: Bot, lindring eller hopp?

Publicerad

Nya effektiva cancerläkemedel förlänger livet för många. Men tyvärr är det också många av läkemedlen som har ganska liten eller nästan ingen effekt och istället ger mycket biverkningar. Podden Rådet från NT-rådet handlar denna gång om vad man kan förvänta sig av nya cancerläkemedel: bot, lindring eller bara hopp?

Sofie Alverlind, Freddi Lewin och Mats Linderholm

Sofie Alverlind, Freddi Lewin och Mats Linderholm

Överlevnaden i cancer har ökat kraftigt och idag lever nästan sju av tio som fått en cancerdiagnos tio år senare.

– En del av läkemedlen betyder väldigt mycket och förändrar livet för många patienter. Det är glädjande. Och vi som arbetar med det här är oerhört glada över att kunna delta i ett ordnat införande av de här läkemedlen. Men så finns det också de läkemedel som har väldigt marginell effekt och där patienterna på sin höjd har begränsad glädje av dem, säger Freddi Lewin, överläkare onkologi, Jönköpings sjukhus och adjungerad ledamot i NT-rådet.

Just läkemedel mot cancer utgör en stor andel av de läkemedel som NT-rådet värderar och ger rekommendationer om till landets regioner.

– Jag skulle säga att det åtminstone är hälften av de läkemedel vi jobbar med. Det beror på att det här är läkemedel som ofta används inom slutenvården och det är där regionerna vill ha stöd från NT-rådet för att kunna agera gemensamt för ett jämlikt och ordnat införande. De här behandlingarna är ofta också kostsamma. Då behöver man en hälsoekonomisk värdering så att man vet att nyttan står i proportion till vad det kostar att använda läkemedlet, berättar Sofie Alverlind, apotekare och koordinator i NT-rådet.

En särskild utmaning är att kunskapen om ett läkemedels effekt och biverkningar ofta är begränsad när man ska börja använda det i vården. I podden får vi höra olika perspektiv på hur man gör i praktiken när man inte i förväg vet hur ett läkemedel kommer att fungera för en viss patient.

– Överbehandling är ett etiskt bekymmer minst lika stort som underbehandling, säger Freddi Lewin.

Podden Rådet från NT-rådet finns där poddar finns. Du kan också lyssna här:

I avsnittet Nya läkemedel: Bot, lindring eller hopp medverkar:

Claes Hernegård som berättar om hur det är att leva med cancer
Freddi Lewin, överläkare onkologi och adjungerad ledamot i NT-rådet.
Mats Linderholm, överläkare vid hospicekliniken, Ersta diakoni
Sofie Alverlind, koordinator för NT-rådet
Samtalet leds av Karin Nordin, NT-rådet

Karin Nordin

Senast ändrad

Rådet från NT-rådet

Rådet är en podd som handlar om nya, dyra läkemedel och hur samhället prioriterar dem. Lyssna även på kommande avsnitt av Rådet för att få veta mer om nya läkemedel mot sällsynta sjukdomar, konflikten mellan etik och vinstintresse, samverkan med patienter och hur framtidens läkemedelsmarknad ser ut.

NT-rådet

En grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.