Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Dopning kan leda till infertilitet

Publicerat 2016-04-04

Dopning är vanligt, särskilt bland unga män. Spermiebildningen kan påverkas av suprafysiologiska doser av anabola androgena steroider, som till exempel testosteron, och kan leda till ofrivillig barnlöshet.

Till dopningsmedel hör bland annat anabola (vävnadsuppbyggande) androgena (förmanligande) steroider, tillväxthormon och andra kemiska substanser som ökar produktion eller frisättning av testosteron och tillväxthormon. De vanligaste anabola androgena steroiderna är testosteron och olika testosteronderivat som binder till androgenreceptorn.

– Dopning är relativt vanligt, uppskattingsvis dopar sig cirka 100 000 personer per år. De flesta är unga män, men det har blivit vanligare att även kvinnor och äldre män dopar sig. De som dopar sig kan grovt delas in i tre grupper: atleterna, esteterna och slagskämparna, säger biträdande överläkare Mikael Lehtihet som arbetar på Kliniken för endokrinologi, metabolism och diabetes, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge och som under många år fokuserat på dopningsfrågor och dopningsmottagning.

Fysiska tecken på dopning som kan uppstå är till exempel:

  • snabb och kraftig viktuppgång med muskulös kroppsbyggnad; normalt sett är den maximala muskelmassan som kan byggas på ett år cirka 1,5–2 kg
  • oproportionerlig muskelutveckling framför allt omkring bröst, nacke och skuldror
  • kraftig akne, framför allt på rygg, skuldra och bröst
  • gynekomasti
  • ökad kroppsbehåring
  • androgent håravfall
  • leverpåverkan
  • potensproblem, framför allt efter avslutat missbruk
  • fertilitetsproblem

Hos kvinnor som dopar sig kan specifika tecken vara:

  • menstruationsrubbningar
  • basröst
  • klitorisförstoring
  • skäggväxt och ökad kroppsbehåring

Enligt Dopningslagen (1991:1969) om förbud mot vissa dopningsmedel får angivna medel inte användas för annat än medicinskt eller vetenskapligt ändamål. Det är förbjudet att införa, framställa, sälja, inneha och bruka dessa medel.

Missbruk av anabola androgena steroider stänger av den egna testosteronsyntesen och spermiebildningen. Dopning är viktigt att ha i åtanke vid infertilitetsutredningar. Bestående besvär efter avslutat missbruk är mycket ovanligt.

– Ofta vill personer som tänker sluta med anabola androgena steroider på ett kontrollerat sätt ha testosteron utskrivet. Det behövs i princip aldrig. Det är bättre att informera om naturalförloppet, att det kan ta ett tag innan sexlust och potens liksom psykiatriska symtom såsom dystymi/depression återgår till det normala. Patienten får komma tillbaka efter tre månader och lämna prover så ser vi hur det har gått. Jag brukar alltid skriva ut någon PDE5-hämmare, exempelvis sildenafil, mot impotensen, säger Mikael Lehtihet.

Specialistmottagning i Stockholm

Det finns tre specialistmottagningar i Sverige som arbetar med vård av patienter med ett missbruk av dopningsmedel. I Stockholm är det på Kliniken för endokrinologi, metabolism och diabetes, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge som i samarbete med dopningsjouren bedriver forskning och utveckling samt sköter behandlingen av dessa patienter.

Det är vanligt att de som dopar sig även använder andra preparat, till exempel dinitrofenol som är en extremt effektiv, men livsfarlig fettförbrännare. Även hästläkemedlet klenbuterol, som är en potent β2-stimulerare, och diverse peptider med testosteronliknande eller tillväxthormonstimulerande effekter är vanligt förekommande. Oftast används i snitt 3–5 olika preparat för att få optimal effekt och för att motverka biverkningar.

Något som skrivits mycket om i pressen sista tiden, eftersom flera kända idrottare har testats positivt vid kontroller, är meldonium. Meldonium används som hjärtläkemedel i till exempel Ryssland och antas verka genom att förbättra energiomsättningen i till exempel hjärtmuskeln. Meldonium finns sedan årsskiftet på Wadas lista över förbjudna preparat i idrottssammanhang.

Mikael Lehtihet föreläste om dopning vid Endokrint forum Stockholm, anordnat av ett nätverk av endokrinologer och diabetologer i Stockholm och Stockholms läns läkemedelskommittés expertråd för endokrinologiska och metabola sjukdomar.

Elin Jerremalm

Källa

  1. Dopingjouren. Nedladdningsbart material
  2. World anti-doping code. International standard

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad