Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Varför skjuter vi upp det vi borde göra?

Publicerat 2020-03-02

Psykologen, forskaren och Kloka listan forums gästföreläsare Alexander Rozental ger sina bästa tips på hur man får en patient att ändra beteende.

Alexander Rozental. Foto: Kari Kohvakka

Alexander Rozental. Foto: Kari Kohvakka

Vad är prokrastinering?

– Det är när man medvetet fördröjer en aktivitet trots insikten om att det leder till negativa konsekvenser. Det blir ett problem när det utvecklas till ett återkommande mönster som man lider av. Det kan i sin leda till ångestsyndrom.

Varför prokrastinerar vi?

– Vi har inbyggt i oss att vilja ha omgående belöning, i stället för långsiktig. Yngre människor prokrastinerar oftare än äldre. Hjärnan är färdigutvecklad för långsiktig planering tidigast i 20-årsåldern. Äldre personer har dessutom en annan tidsuppfattning. Stigande ålder gör att tiden upplevs som mer konkret, och därför tar äldre oftare tag i saker.

Vad kan läkaren göra för att få en patient att ändra beteende, till exempel börja motionera?

– Försök konkretisera värdet av förändringen, hitta något som patienten själv värdesätter. Hon kanske vill leka med sina barn utan att bli andfådd. Varför är det viktigt? Jo, hon vill vara en aktiv förälder – det är hennes värdering. Sedan kan ni sätta delmål till nästa återbesök. De ska vara enkla, så att patienten ser resultat. Till exempel att köpa nikotinplåster eller träningskläder. Nästa delmål kan vara att promenera tre gånger i veckan. Ett tips jag själv följer är att jag i slutet av besöket frågar patienten: vad är det minsta du kan göra för att komma i gång? Forskning visar att om man säger rakt ut till någon vad man planerar att göra ökar sannolikheten att det blir av.

Anna Bratt

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad