Gå till innehåll

Kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal

Stor överförskrivning av mjukgörande krämer

Graf över mjukgörande krämer på recept

Publicerat 2022-03-07

Mjukgörande krämer förskrivs ofta inom läkemedels­förmånen och kostar 100 miljoner kronor per år i Stockholm. De ska bara förskrivas med subvention till patienter med eksem, psoriasis eller iktyos, övriga hänvisas till egenvård.

Lena Hagströmer

Lena Hagströmer

Ungefär 20 procent av alla barn får eksem och omkring 5 procent har kvar eksemet i vuxen ålder. Cirka 2–3 procent av befolkningen har psoriasis och ungefär 200 patienter iktyos. Det indikerar att det finns en stor överförskrivning av mjukgörande medel, säger Lena Hagströmer, ordförande i Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för hud- och könssjukdomar.

Receptläkemedel blev kostnadsfria för barn år 2016 och sedan dess har uthämtningen av mjukgörarande läkemedel på recept ökat markant i åldersgruppen 0–17 år.

– Det händer att patienter säger att de har barn med eksem och ber att få mjukgörare på recept, men det är inte okej att skriva ut det om barnet saknar diagnos eller utan att träffa barnet, säger Lena Hagströmer.

Egenvård behövs

Vid generaliserad klåda ska först möjliga bakomliggande orsaker uteslutas, så som hudsjukdom, nedsatt lever- eller njurfunktion, maligniteter, infektion, hypothyreos eller läkemedelsutlöst klåda.

Det är viktigt att egenvårda torr hud genom smörjning med mjukgörare eftersom det har effekt på livskvalitet och till exempel sömn. Det finns mjukgörare som innehåller karbamid, glycerol eller propylenglykol, var och en får testa sig fram till vilken mjukgörare som passar bäst. ”Den bästa mjukgörande krämen är den som används.”

– Smörj huden dagligen för att hålla hudbarriären intakt och minska risken för återfall. Huden kan ses som en tegelvägg där kittet återställs genom smörjning. Smörj helst inom tio minuter efter duschning. Vid svåra problem med torra händer kan mjukgörare användas istället för tvål genom att tvåla med kräm, skölja av och sedan smörja in sig igen. Naturligtvis ska smittskyddsrekommendationer följas vid handtvätt, men det är viktigt att återfukta med handkräm, säger Lena Hagströmer.

Elin Jerremalm

Observera: nyhetstexterna är aktuella när de publiceras och uppdateras normalt inte.

Senast ändrad